Gyakran ismételt kérdések + válaszok a Stevia édesítőről

Mi is a Stevia?

A Stevia Rebaudiana egy Dél-Amerikában őshonos növény, mely bokorszerűen növekedik. A helyi őslakosok évszázadok óta felismerték mesésen édes ízét és egészségre kifejtett jótékony hatásait.

A Stevia édes ízéért a növény leveleiben található stevioside nevű vegyület felelős, mely a világ legédesebb természetes összetevője. Ennek köszönhetően a Stevia kivonatai akár 2-300-szor is édesebbek lehetnek a cukornál.

A Stevia egy valóban egészséges édesítő, hiszen teljes mértékben természetes, növényi eredetű, így számtalan nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és egyéb fontos tápanyagot tartalmaz. 

Ráadásul nincs benne egyetlenegy kalória sem, így hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához is.

Mennyire biztonságos a Stevia fogyasztása?

Ma már egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a Stevia fogyasztása teljesen biztonságos mindenki számára. A paraguayi guarini törzs évszázadok óta alkalmazza a stevia növényt, méghozzá bármiféle mellékhatás nélkül. Ezt egyébként az  Egészségügyi Világszervezet (WHO) is jóváhagyta.

Mára már többek között az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (FDA) is kijelentette és jóváhagyta, hogy a Stevia fogyasztása teljesen biztonságos az emberi szervezetre nézve.

Terhes nők és gyermekek is fogyaszthatják?

Igen, nyugodtan fogyaszthatja bárki a Steviát, így már csecsemőknek is adható, és a várandós nők is bátran fogyaszthatják, hiszen 100%-osan természetes eredetű.

Tartalmaz a Stevia tápanyagokat is?

A Stevia növényi eredetű, ezért találhatóak benne értékes tápanyagok is, így többek között jelen van benne az A-, C-, E-és P-vitamin, továbbá a vas, kálium, foszfor, magnézium, cink vagy a mangán, de tartalmaz több mint 100 féle egyéb fitotápanyagot is.

Cukorbetegek is fogyaszthatják?

A Stevia glikémiás indexe 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet. Éppen ezért cukorbetegek is biztonságosan és korlátozás nélkül fogyaszthatják. A diabéteszesek számára a Stevia tökéletes édesítőszer, hiszen használatával egészségesen készíthetnek el bármilyen ételt vagy italt.

Melyek a Stevia legfőbb egészségügyi előnyei?

A Stevia nem csak hogy nem káros egészségünkre, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása, melyek közül az alábbiak a legfontosabbak:

 • serkenti  az anyagcserét, javítja az emésztés hatékonyságát;
 • fokozza a májanyagcserét, valamint a lép és a hasnyálmirigy működését is jótékonyan befolyásolja;
 • lúgosítja a szervezetet;
 • szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást is;
 • segít a cukorbetegeknek egyensúlyban tartani a vércukorszintjüket, de a diabétesz megelőzésében is fontos szerepe lehet;
 • gyulladásgátló, baktérium-és gombaellenes hatású, ezért például bevethető Candida-fertőzés ellen is;
 • csökkenti a fáradékonyságot, nyugodtabb alvást és jobb fizikai és szellemi teljesítőképességet biztosíthat;
 • bőrbetegségek ellen is hatékony, külsőleg és belsőleg is alkalmazható;
 • védelmet biztosíthat a fogszuvasodás és más szájbetegségek ellen is antibakteriális hatása és értékes ásványi anyagjai által;
 • segít a fogyásban, illetve az ideális testsúly elérésében és megtartásában is, mivel 0 kalóriát tartalmaz;
 • csökkenti az étvágyat és az édességek utáni sóvárgást, de az egyéb függőségek iránti vágyat is enyhíti.

Milyen formában kapható a Stevia?

A Stevia kivonatai tabletta, por és cseppek formájában is elérhetőek. Ennek megfelelően alkalmasak mind italok édesítésére, mind pedig sütéshez és főzéshez is.

Hogyan használhatjuk a Steviát?

A Stevia felhasználási módjai tulajdonképpen végtelenek, hiszen szinte bármilyen étel és ital elkészíthető vele, mivel tökéletesen helyettesíthető a használatával a cukor vagy a mesterséges édesítők. 

Manapság már az élelmiszeripar is felhasználja cukormentes üdítők, rágógumik vagy akár savanyúságok elkészítéséhez is.Sőt, mivel jelentős fog-és szájvédő hatással is rendelkezik, ezért még fogkrémekben és szájöblítőkben is alkalmazzák összetevőként.

Mennyire édes a Stevia?

A Stevia levelei körülbelül 10-15-ször édesebbek a finomított cukornál. Az ebből készített Stevia kivonatai pedig akár 2-300-szor is édesebbek lehetnek a fehér cukornál. 

Ezért is kell igen óvatosan adagolni – főként az első használatok alkalmával -, hiszen korántsem szükséges akkora mennyiség belőle, mint a cukorból.

Mennyi kalória található a Steviában?

A Steviában gyakorlatilag nem található kalória, azaz éppen 0 kalóriát tartalmaz. Ez talán sokak számára hihetetlen, de mégis így van. Éppen ezért különösen ideális fogyókúrázók számára is, akik a Stevia használatával könnyebben tarthatják be a diéta előírásait.

A Stevia így sokkal jobb választás a cukornál, de a mesterséges édesítőknél is, mivel ezek gyakran káros mellékhatásokkal is rendelkeznek, ellentétben a Steviával.

Főzhetünk és süthetünk is Steviával?

Természetesen igen! A Stevia rendkívül jól bírja a magas hőmérsékletet, így 198 fokig megőrzi édes ízét. Ráadásul tabletta, por és csepp formában is elérhető, így bármilyen ételhez könnyen felhasználható.

Hol rendelhető Stevia?

Steviát legegyszerűbben és leggyorsabban itt, weboldalunkon keresztül tud rendelni. Mindössze pár kattintással hamarosan Önnél lehet bármelyik Stevia-kivonatunk, így Ön is elkezdheti végre élvezni a Stevia valamennyi jótékony hatását!